Kokemuksia ilmastovaikuttamisesta ja vinkkejä nuorille

Blogi • 22.7.2020 | Ks-liitto

Kestävämpi tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Kuva: Pixabay

 

Olen tämän lukuvuoden ajan toiminut Keski-Suomen liiton ilmastoprojektin nuorisoviestijänä ja ilmastosparraajana.

Tehtävänäni oli kirjoittaa blogitekstejä ilmastonmuutoksesta omasta näkökulmastani ja levittää tietoa ilmastonmuutoksesta ja Keski-Suomen kuntien ilmastotyöstä nuorille. Pyrin myös kertomaan aikuisille mitä mieltä minä nuorena ihmisenä olen ilmastoteoista. Aikuisille haluaisin vielä muistuttaa, että on hyvä kuunnella useita nuoria, eikä ajatella kaikkien nuorten olevan samaa mieltä ja kannattavan esimerkiksi samoja keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Nuorista voi tuntua, että omalla äänellä ei ole merkitystä ja että asioihin on vaikeaa vaikuttaa. On totta, että asioihin on vaikeampi vaikuttaa, jos on alaikäinen ja asuu vanhempiensa luona. On kuitenkin monia keinoja, joilla vaikuttaa niin pienillä kuin suurilla tavoilla.

Tiedonvälitystä

Ihmisten ajatusten herättäminen ja oikean tiedon jakaminen on tärkeä keino vaikuttaa, ja sitä olen tämän projektin ajan pyrkinyt tekemään. Monet ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita nuorten ajatuksista ja kuuntelevat niitä mielellään, mutta aina on myös ihmisiä, joiden mielestä on aivan turhaa puhua ilmastonmuutoksesta.

Projektin jännittävin kokemus oli se, kun otin haltuun Suomen Lukiolaisten Liiton Instagram-tarinan ja kerroin siellä tästä projektista ja omista mielipiteistäni ilmastonmuutoksen suhteen.

Projekti herätti kiinnostusta ja minua haastateltiin esimerkiksi sanomalehti Keskisuomalaiseen. Minusta oli mielenkiintoista huomata, miten blogitekstini saivat vain hyvää palautetta, kun taas enemmän ihmisiä tavoittava haastattelu sai myös kriittisiä ja suorastaan loukkaavia kommentteja. Mielestäni nämä kommentit kertovat, että haastattelu tavoitti myös ihmiset, jotka ovat kanssani eri mieltä ilmastonmuutoksesta. Toivottavasti se sai edes yhden heistä pohtimaan kantaansa ilmastonmuutokseen.

Blogin sijaan ilmastonmuutoksesta voi puhua myös esimerkiksi sanomalehtien mielipidekirjoituksissa, oman koulunsa koululehdessä tai sosiaalisessa mediassa. Etenkin sosiaalisessa mediassa tiedon levittäminen on helppoa, koska siellä voi jakaa muiden tekemiä päivityksiä. On kuitenkin hyvä tarkistaa päivitysten faktat ja niiden jakaja ennen kuin uskoo tietoja ja jakaa niitä eteenpäin.

Konkreettisempia tekoja

18 vuotta täyttäneet voivat vaikuttaa äänestämällä, mutta suuriin asioihin voivat vaikuttaa myös sitä nuoremmat. Oman kunnan asioihin voi vaikuttaa nuorisovaltuustossa. Myös koulujen oppilaskunta voi vaikuttaa koulunsa suhtautumiseen ilmastonmuutokseen.

Oma kulutus on hyvin konkreettinen tapa vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Se on kätevää, koska usein kulutuksen vähentäminen säästää myös rahaa. Ostoksilla on hyvä miettiä, tuleeko vaatteita oikeasti käytettyä ja tutkia myös niiden materiaaleja. Jos mahdollista, kannattaa ostaa laadukkaita vaatteita, jotka kestävät käyttöä pitkään. Jos kaapista löytyy vanhoja vaatteita, joita ei enää käytä, niitä kannattaa viedä kirpputoreille. Hyväkuntoisista vaatteista voi saada rahaa, ja kirpputoreilta voi löytää mielenkiintoisia vaatteita itselleen.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä!

 

Saimi Kunnas,
Keski-Suomen liiton ilmastosparraaja