Maakunnat keskustelivat valtiovarainministeri Matti Vanhasen kanssa lentoliikenteen tilanteesta

Ajankohtaista • 25.6.2020 | Ks-liitto

Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari ja Jyväskylän kaupunki tapasivat eilen valtiovarainministeri Matti Vanhasen. Tapaamisessa keskusteltiin lentoliikenteestä. Etäyhteydellä järjestettyyn kokoukseen osallistuivat myös maakuntien liittojen, keskuskaupunkien ja elinkeinoelämän edustajat Kainuusta, Keski-Pohjanmaalta, Lapista, Pohjanmaalta ja Pohjois-Karjalasta.

Kuuden maakunnan edustajat veivät valtiovarainministerille yksituumaisen viestin, että Finnairin reittilentoliikenne Jyväskylän, Joensuuhun, Kajaaniin, Kemi-Tornioon ja Kokkola-Pietarsaareen on käynnistettävä mahdollisimman pian ja kaupalliselta pohjalta. Tämä on erittäin tärkeä asia maakuntien elinvoimalle ja vientiyritysten kilpailukyvylle.

 

Keski-Suomea edustivat vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen, Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen ja Jyväskylän kaupungin talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä. Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että Keski-Suomen lentoliikenteen nopea palauttaminen tukisi maakunnan ja koko Suomen elpymistä talouskriisistä.

 

– Jyväskylän lentoaseman matkustajista noin 90 % jatkaa lentäen ulkomaille, mikä on poikkeuksellista suomalaisille kentille. Jyväskylän lentokenttä on Keski-Suomen vientiyritysten ja kv-toimijoiden elinehto, Hiltunen tiivistää.

 

– Keski-Suomen elinvoimaisuuden kannalta elintärkeää saavutettavuutta tulee aina tarkastella kokonaisuutena. Lähitulevaisuudessa ei ole näkyvissä alueiden kansainväliselle saavutettavuudelle lentoliikenteen korvaavaa kulkumuotoa, joten olemassa olevasta liikenneväylästä on pidettävä kiinni, Hokkanen jatkaa.

 

Kysyntää Jyväskylän lentoliikenteelle riittää. Valtion tuen tulisi auttaa lentoliikenne kriisin läpi:

 

– Jyväskylä on kasvava kansainvälinen kaupunki, jonka lentoyhteydet ovat olleet kaupallisesti kannattavia. Koronan vuoksi kysyntä on tilapäisesti heikentynyt ja 4. lisätalousarvion mukaan valtion tulisi tukea lentoja Jyväskylään koronasta johtuvan kysynnän pudotuksen ajan, selvittää Leppä.

 

Valtiovarainministeri Vanhanen kiitti maakuntien delegaatiota vahvasta ja perusteellisesta viestistä ja jakoi huolen lentoyhteyksien tulevaisuudesta. Ministeri vakuutti valtioneuvoston olevan sitoutunut neljännen lisätalousarvion kirjaukseen, jonka mukaan hallitus huolehtii nykytasoisen lentoasemaverkoston säilymisestä ja tarkastelee kaikkia käytössään olevia vaihtoehtoja kotimaan lentoyhteyksien turvaamiseksi Jyväskylään, Joensuuhun, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkola-Pietarsaareen.

 

Lisätietoja:

Pekka Hokkanen
vs. maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

 

Markus Erkkilä
suunnittelujohtaja
040 162 7887
markus.erkkila[at]keskisuomi.fi

 

Ari Hiltunen
Keski-Suomen kauppakamari
toimitusjohtaja
040 058 3210
ari.hiltunen[at]kskauppakamari.fi

 

Lasse Leppä
Jyväskylän kaupunki
talous- ja strategiajohtaja
014 266 3755, 050 599 9545

Piditkö artikkelista?
Jaa se myös muille!

Ota yhteyttä!