Rakennerahastojen varat pitäisi saada käyttää joustavasti

Ajankohtaista • 26.5.2020 | Ks-liitto

Keski-Suomen EAKR-rahoitus on käytetty melkein loppuun, mutta ESR-rahoitusta on jäljellä vielä runsaasti. Keski-Suomen maakunnan yhteistyöryhmä on yksimielisesti sitä mieltä, että rakennerahastojen kaikki varat olisi tärkeää päästä hyödyntämään maakunnassa mahdollisimman joustavin tavoin.

Keski-Suomen maakunnan yhteistyöryhmä kokoontui etäkokouksessa tiistaina 26.5.

 

Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoitusyksikön päällikkö Jaakko Ryymin esitteli yhteistyöryhmälle maakunnan EAKR-rahoituksen ja koronatuen yritystukihakemusten tilannetta. Ryyminin mukaan maakunnan EAKR-raha on käytetty lähes loppuun, mutta syksylle toivotaan lisärahoitusta.

 

Jyväskylän seudulla suurin osa EAKR-rahoituksesta suuntautui kehittämistoimenpiteisiin, kun muualla Keski-Suomessa se käytettiin suurimmalta osin investointeihin. Koronarahoitushakemusten määrä puolestaan on laskussa, mutta kysyntä on ollut merkittävää. Keski-Suomessa koronatukea on myönnetty tilanneanalyyseihin kehittämistoimenpiteitä enemmän. Yhteistyöryhmä pohti keskustelussaan julkisen talouden kestävyyttä sekä syitä vähähiilisyyshankkeiden vähyydelle.

 

Ryymin tarjoili yhteistyöryhmälle myös alustuksen kuluneesta EU:n ohjelmakaudesta Keski-Suomen ESR-hankkeiden vaikuttavuuden kautta. Ryymin kertoi, että maakunnan ESR-rahoitusta on jäljellä vielä peräti 44 % eli 17 miljoonaa euroa. Syyksi on havaittu muun muassa ESR-hankkeiden toteuttajatoimijoiden vähäisyys.

 

Yhteistyöryhmä pohti keskustelussaan, kuinka ESR saataisiin käytettyä ja olisiko siitä mahdollista siirtää rahaa EAKR-rakennerahaton puolelle, jossa tuen välitön tarve on suurempi. Yhteistyöryhmä oli yksimielisesti sitä mieltä, että rakennerahastojen kaikki varat olisi tärkeää päästä hyödyntämään maakunnassa mahdollisimman joustavin tavoin. Yhteistyöryhmä kuitenkin myös pohti, minkälaisia tarpeita koronavirustilanne on luonut ja on luomassa ESR-rahoitukselle esimerkiksi yleistyneen etätyön ja lisääntyneiden mielenterveysongelmien myötä.

 

Selviytymissuunnitelmalla tärkeää tietoa taloudesta ja hyvinvoinnista

Keski-Suomen ELY-keskuksen vastuualueen johtaja Pirkko Melville kertoi yhteistyöryhmälle työttömyyden ja maaseutuyritysten hakemusten tilanteesta. 20.5.2020 Keski-Suomessa työttömiä ja lomautettuja oli yhteensä 22 928 henkilöä. Melvillen mukaan yrittäjien työttömyysturvaa on haettu ahkerasti, jopa 2300 yrittäjää on hakenut tukea. Rakenne- ja investointituesta on tehty rahoituspäätöksiä 27 kappaletta eikä rahaa ole jäämässä loppuvuodelle juuri yhtään. Maaseuturahoituksen yritysrahoituspäätöksiä taas on myönnetty 11 kappaletta, joista suurin osa suuntautui Saarijärven seudulle. Yhteistyöryhmä keskusteli siitä, miten myös eteläinen Keski-Suomi saataisiin aktivoitua hakemaan rahoitusta.

 

Keskustelu käytiin myös Keski-Suomen selviytymissuunnitelman tavoitteista ja mittareista. Vs. aluekehitysjohtaja Pirjo Peräaho kertoi suunnitelman pyrkivän muodostamaan Keski-Suomelle yhteisen tilannekuvan, tahtotilan ja inspiraation elinvoiman nousun tukemiseksi. Peräahon mukaan suunnitelmalla on hyvät resurssit toteutukseen ja sen sidosryhmät tarjoavat sille laajat keskustelufoorumit. Työ toimii pohjatyönä tulevalle maakuntastrategialle ja -ohjelmalle ja suunnitelman on määrä olla valmis 31.12.2020 mennessä. Yhteistyöryhmä keskusteli suunnitelman mittareista ja pohti muun muassa sitä, voisiko talous- ja työllisyysmittareiden ohella hyödyntää myös väkiluvun ja hyvinvoinnin mittareita.

 

Kokouksen päätteeksi yhteistyöryhmä kuuli tulevan ohjelmakauden valmistelutilanteesta vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkaselta sekä Keski-Suomen liiton rahoituspäällikkö Hilkka Laineelta.

 

Tutustu maakunnan yhteistyöryhmän esityslistaan täällä.

 

Lisätietoja:

 

Mikko Tiirola
maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja
mikko.tiirola[at]mtk.fi

 

Pekka Hokkanen
vs. maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

 

Hilkka Laine
rahoituspäällikkö
040 595 0014
hilkka.laine[at]keskisuomi.fi

 

Veli-Pekka Päivänen (MYR:n sihteeri)
johtava asiantuntija
040 595 0005
veli-pekka.paivanen[at]keskisuomi.fi

Piditkö artikkelista?
Jaa se myös muille!

Ota yhteyttä!