Keski-Suomen selviytymissuunnitelman laatiminen alkaa

Ajankohtaista Lausunnot & Kannanotot • 18.5.2020 | Ks-liitto

Keski-Suomen maakuntahallitus kokoontui maanantaina 18.5. ylimääräiseen kokoukseensa päättämään ajankohtaisista, nopeaa reagointia edellyttävistä asioista.

Maakuntahallitus nimesi kokouksessaan Keski-Suomen selviytymissuunnitelman laatimisen johtoryhmän. Johtoryhmän varsinaisiksi jäseniksi valittiin Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski, MTK Keski-Suomen vs. toiminnanjohtaja Elina Nummela, SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Ahti Ruoppila, Keski-Suomen ELY-keskuksen vastuualueen johtaja Pirkko Melville, Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulun koulutuksen kehittämispäällikkö Hannu Ikonen sekä Keski-Suomen liiton vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen. Hokkanen valittiin myös johtoryhmän puheenjohtajaksi.

 

Selviytymissuunnitelman johtoryhmä kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina 19.5. Suunnitelma tulee kokoamaan keinot, joilla Keski-Suomen elinvoima palautetaan mahdollisimman nopeasti koronakriisin jälkeen. Vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen uskoo selviytymissuunnitelman tarttuvan koronakriisiin laaja-alaisesti:

 

– Suunnitelmasta tulee varmasti hyvin kokonaisvaltainen tiekartta siihen, miten Keski-Suomi selviää ja nousee koronakriisistä. Suunnitelmaan kiteytyy Keski-Suomen ja kriisin kannalta tärkeät strategiset aluekehittämisen painopisteet. Suunnitelma tukee maakunnallista yhteistä tekemistä ja sitoutumista, Hokkanen kertoo.

 

Keski-Suomen liiton puolen miljoonan euron koronatuki on nyt jaettu

Kokouksesssaan maakuntahallitus myös hyväksyi viimeisen Keski-Suomen liiton koronatuesta myönnettävän rahoitushakemuksen. Keski-Suomen liitto kokosi maaliskuussa kunnille, kehittämisyhtiöille, elinkeino-, toimiala- ja ammattijärjestöille sekä oppilaitoksille suunnatun puolen miljoonan suuruisen rahoituksen koronakriisin hillintään ja niistä toipumiseen.

 

Raha koostui työ- ja elinkeinoministeriön myöntämästä maakuntien omaehtoisen kehittämisen 270 000 euron suuruisesta määrärahasta sekä Keski-Suomen kehittämisrahaston 230 000 euron suuruisesta kehittämisrahasta.

 

Vs. aluekehitysjohtaja Pirjo Peräaho näkee koronaviruksen aiheuttaman tilanteen poikkeuksellisuuden myös rahoituksen kysynnän kautta:

 

– Työ- ja elinkeinoministeriön varat riittivät neljälle hankkeelle. Lisäksi olemme rahoittaneet kahdeksan pienempää hanketta Keski-Suomen kuntien kartoittamasta kehittämisrahastosta. Varojen loppuminen heti kättelyssä kertoo suuresta tarpeesta. En muista, että Keski-Suomen kehittämisrahaston varat olisivat koskaan aikaisemmin loppuneet jo toukokuun alussa.

 

Rahoituksella tarjottiin lisäresursseja elinkeinotoimijoille, jotta he pystyvät auttamaan yrityksiä kriisissä. Rahoitettujen hankkeiden käytännön toimenpiteitä ovat muun muassa lisähenkilöstön palkkaaminen, yrittäjien vertaistuki ja pienten yritysten tarjonnan kokoaminen verkkokauppa-alustoille. Hankkeet ovat ensiapuluonteisia ja kestävät tämän vuoden loppuun tai enintään ensi vuoden alkupuolelle.

 

– Suurena toiveenamme on, että saisimme heti kesän jälkeen lisää varoja kriisistä toipumiseen. Talouden epävarmuuteen on vastattava hyvillä investoinneilla ja ahkeralla kehittämistyöllä, Peräaho toteaa.

 

Maakuntahallitus vastustaa kotimaanlentojen leikkaamista

Maakuntahallitus halusi myös reagoida Finnairin viikonloppuna julkaisemaan tiedotteeseen kotimaan lentojen vähentämisestä. Maakuntahallitus näkee päätöksen haitallisena Keski-Suomen elinkeinoelämälle ja valtuutti maakuntajohtajan laatimaan kannanoton asiasta.

 

Lisäksi maakuntahallitus hyväksyi Keski-Suomen liiton lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle. Lausunto koskee alueiden kehittämistä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan rahastoja koskevan lainsäädännön uudistamista. Liiton mielestä lakiluonnokset toteuttavat niiden päätavoitteet ja selkeyttäisivät muun muassa maakuntaliittojen tehtäviä. Lausuntoluonnos on pöytäkirjan liitteenä.

 

Kokouksen pöytäkirjan löydät täältä.

 

Lisätietoja:

 

Rolf Nyholm
maakuntahallituksen puheenjohtaja
040 595 0001
rolf.nyholm[at]aanekoski.fi

 

Pekka Hokkanen
vs. maakuntajohtaja
040 595 0016
pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

 

Sari Karhu
hallintopäällikkö
040 586 7083
sari.karhu[at]keskisuomi.fi

Piditkö artikkelista?
Jaa se myös muille!

Ota yhteyttä!