Keski-Suomen Aikajana: Kasvu jatkui kohtuullisena Keski-Suomessa, kiihtyi selvästi syksyä kohti

Ajankohtaista • 8.1.2020 | Ks-liitto

Keski-Suomen Aikajana 1/2020

Keski-Suomen yritysten liikevaihdot kasvoivat tammi-syyskuussa 2019 yhteensä 2,0 prosenttia, koko maassa kasvua oli 3,4 prosenttia. Paras kasvu tammi-syyskuussa oli Saarijärven-Viitasaaren seudulla 4,4 prosenttia. Kasvu oli jopa koko maata parempaa. Jyväskylän seudun kasvu oli tammi-syyskuussa 3,1 prosenttia. Äänekosken seudun liikevaihdot laskivat tammi-syyskuussa edellisvuodesta 2,5 prosenttia, laskua selittää muun muassa sellun hinnan lasku. Kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa Äänekosken seudun liikevaihdot kääntyivät kasvuun.

Kasvun vauhti kiihtyi vuoden kolmannella neljänneksellä, jolloin kasvua oli Keski-Suomessa 3,2 prosenttia ja koko maassa 3,9 prosenttia. Jyväskylän seudun liikevaihtojen kasvu on ollut koko maata, vertailukaupunkeja ja myös koko Keski-Suomea heikompaa vuoden 2018 alusta lähtien. Vuoden 2019 kolmas neljännes muutti suunnan täysin Jyväskylän seudulla, jolloin liikevaihdot kasvoivat yhteensä peräti 7,1 prosenttia. Koko maassa kasvua oli 3,9 prosenttia ja Keski-Suomessakin 3,2 prosenttia. Kasvu on ollut Jyväskylän seudulla monella toimialalla koko maata parempaa.

 

Maakunnan veturi pääsi uudelleen kasvunvauhtiin

 

Jyväskylän seudun teollisuuden liikevaihtojen kasvu oli heikkoa vuoden 2018 ja kevään 2019 aikana. Vuoden 2019 kolmas neljännes oli uuden kasvun aikaa. Teollisuuden liikevaihdot kasvoivat Jyväskylän seudulla 13 prosenttia vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä. Kasvua selittää teknologiateollisuuden hyvä kasvu, esimerkiksi Valmetin liikevaihto kasvoi tuolloin 12 prosenttia ja Harvian peräti 22 prosenttia.

Jyväskylän seudun tukku- ja vähittäiskaupan liikevaihtojen kasvu oli kesään 2018 saakka koko maata heikompaa, mutta sen jälkeen kasvu on ollut selvästi koko maata parempaa. Kolmannella neljänneksellä kaupan liikevaihdot kasvoivat Jyväskylän seudulla 5,0 prosenttia ja koko maassa 2,4 prosenttia. Kaupan investoinnit ovat siis tuottaneet tulosta. Näkyyköhän heinä-syyskuun kaupan kasvussa myös aikaistetut veronpalautukset?

Jyväskylän seudun palvelualan liikevaihtojen kasvu on ollut hyvää ja kasvu on kiihtynyt vuoden 2019 aikana. Tälläkin toimialalla kolmas neljännes oli erinomainen (7,1 %) ja koko maata selvästi parempi (5,9 %).

 

Alkuvuosi oli Keski-Suomessa kotimarkkinakysynnän vedossa, syksyllä vienti lähti vetämään

 

Liikevaihtojen kasvun kärjessä olivat tammi-syyskuussa Keski-Suomessa tukku- ja vähittäiskauppa (3,6 %), palvelut (3,4 %) sekä KIBS-alat eli asiantuntijapalvelut (4,5 %). Keski-Suomen kasvu oli pitkälti kotimarkkinakysynnän varassa. Rakentamisen pitkään jatkunut kasvu laimeni kolmen prosentin tuntumaan. Viennin lasku pysähtyi ja kääntyi hienoiseen nousuun kolmannella neljänneksellä, teknologiateollisuuden vetämänä.

 

Työttömyys ennätysalhaalla

 

Yritysten henkilöstömäärät ovat kasvaneet Äänekosken ja Jyväskylän seuduilla viime vuonna koko maata paremmin ja Keski-Suomen kehitys on ollut koko maan tasolla. Kaikilla päätoimialoilla yritysten henkilöstömäärä on ollut kasvussa. Keski-Suomen työttömyys on ollut edelleen hienoisessa laskussa. Työttömiä oli marraskuussa 2019 yhteensä 13 306 eli lähes saman verran kuin huippuvuonna marraskuussa 2008, jolloin Keski-Suomessa oli 13 284 työtöntä työnhakijaa. Tätä vähemmän työttömiä on ollut Keski-Suomessa 1990-luvun alussa eli liki kolmekymmentä vuotta sitten.

Syksyn aikana ennustelaitokset ovat nostaneet viime vuoden BKT-ennustetta hieman ylöspäin. Keski-Suomen toteutuneet kasvuluvut tukevat näitä BKT:n kasvuennusteita. Loppuiko taantuma jo siis ennen kuin se ehti edes alkamaan? Huhtikuun alussa julkaistavassa Aikajanasta selviää, miten loppuvuoden viimeisen neljänneksen aikana on käynyt.

 

Katso tästä Aikajanan 1/2020 aineisto kokonaisuudessaan.

Keski-Suomen Aikajana kuvaa ja analysoi Keski-Suomen maakunnan yritystoimintaa ja aluetaloutta tuoreilla, luotettavilla ja havainnollisilla indikaattoreilla. Aikajana 1/2020 kuvaa talouden kehitystä tällä kertaa vuodesta 2013 vuoden 2019 syyskuun loppuun. Aikajana ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sen tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki, Jämsek Oy, Keulink Oy, Äänekosken kaupunki, Witas Oy, Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy sekä Saarijärven kaupunki. Seuraava Aikajana julkaistaan huhtikuun 2020 alussa.

 

Lisätiedot:

Veli-Pekka Päivänen
johtava asiantuntija
040 595 0005
veli-pekka.paivanen[at]keskisuomi.fi

Piditkö artikkelista?
Jaa se myös muille!

Ota yhteyttä!