Kunnianhimoiset kunnat

Blogi • 22.12.2019 | Ks-liitto

Kuhmoisten Saukontassu -päiväkoti on rakennettu Karstulan Hongan tehtaan hirsistä. Kuva: Jukka Sinivaara, Kuhmoisten kunta

 

Tällä hetkellä Suomen kunnianhimoisimpia ilmastotekoja tekevät kunnat kuuluvat Hinku-verkostoon. Sen tarkoituksena on yhdistää kunnianhimoisia päästövähennyksiä suunnittelevat kunnat, energia- ja ilmastoalan asiantuntijat sekä ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset. Tavoitteina on vähentää ilmastopäästöjä, edistää paikallista hyvinvointia ja parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.

Verkosto alkoi alun perin vuonna 2008 Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vetämässä hankkeessa nimeltä Kohti hiilineutraalia kuntaa. Silloin mukana oli viisi kuntaa, mukaan lukien Keski-Suomen Kuhmoinen. Nyt mukana on 62 kuntaa ympäri Suomea.

Kunnat ovat sitoutuneet siihen, että vuonna 2030 niiden hiilidioksidipäästöt ovat 80% pienemmät kuin vuonna 2007. Pääosin tähän tavoitteeseen pyritään lisäämällä uusiutuvaa energiaa ja parantamalla energiatehokkuutta. Kuhmoisissa päästöjä ovat vähentäneet muun muassa asukkaiden neuvominen energiatehokkuudessa ja esim. talojen lämmityksen vaihtamisessa maalämpöön, kunnan omien rakennusten energiatehokkuuden huomiointi sekä paikallisten yritysten energiainvestoinnit.

Suurin osa näistä keinoista ei ole kovin kalliita, ja esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Hinku-verkosto antaa tukea ja tietoa ilmastotekojen tekemiseen, mikä parantaa kuntien mahdollisuutta tehdä tekoja.

Ilmastoteot voivat olla myös mainetekijä. Iin kunta Pohjois-Pohjanmaalla on päässyt jopa ulkomaalaiseen mediaan, koska se on onnistunut vähentämään päästöjään huomattavasti. Lue ja katso BBC:n juttu täältä..

Kuhmoinen on liittymässä vuonna 2021 Pirkanmaahan, eli Keski-Suomi on jäämässä kokonaan ilman Hinku-kuntaa. Voisiko sinun kuntasi varmistaa, että Keski-Suomi vähentää päästöjä siinä missä muutkin?

 

Saimi Kunnas,
Keski-Suomen liiton ilmastosparraaja

 

Saukontassu -päiväkoti rakentumassa. Kuva: Jukka Sinivaara, Kuhmoisten kunta