Ilmastoahdistus nuoresta näkökulmasta

Blogi • 22.12.2019 | Ks-liitto

Maailmanlaajuiset ilmastolakot ovat olleet yksi nuorten tavoista saada huolensa kuulluksi. Kuva: Pixabay

 

Usein minusta tuntuu, että aikuisten puhuessa nuorten aktiivisuudesta ilmastonmuutosta vastaan, tärkein puheenaihe ei ole ilmastonmuutos itsessään tai sen ehkäiseminen, vaan nuorten kokema ilmastoahdistus.

Ymmärrän, että moni on huolissaan nuorten paineista, mutta ainakin itseäni jatkuva puhe ilmastoahdistuksesta vain ärsyttää. En oikein tiedä, mitä aikuiset haluavat nuorten huolelle tehtävän; pitäisikö meidän lopettaa ilmastonmuutoksen ajattelu kokonaan, vai luottaa vain positiivisin mielin siihen, että joku kyllä ratkaisee ongelmat, tai että voimme ratkaista ne ”sitten aikuisina”?

Huoli nuorten ahdistuksesta ei tunnu muuttuvan teoiksi; ihmiset, joiden mielestä nuorten ei pitäisi olla kaduilla osoittamassa mieltään, eivät tunnu haluavan tehdä mitään konkreettista, vaan huokailevat vain, kuinka nuoret sitä ja nuoret tätä. On kuin nuorten haluttaisiin elävän kuplassa, jossa ei tarvitse ajatella mitään muuta kuin koulunkäyntiä, vaikka monet ilmastoahdistusta potevat nuoret ovat jo lukiossa tai ammattikoulussa, ja ovat muutaman vuoden päästä äänestysikäisiä.

Toki on niitäkin ihmisiä, joiden ratkaisu ilmastoahdistukseen tuntuu olevan se, että nuorten täytyy tehdä asialle jotain, eikä vain olettaa muiden tekevän ilmastotekoja heidän puolestaan. Kuitenkin suomalaisten hiilidioksidipäästöt tulevat suureksi osaksi liikkumisesta ja asumisesta, joihin vanhempiensa luona asuvien nuorten on hyvin vaikea vaikuttaa merkittävällä tavalla. Näihin tarvitaan sitä, että valtio ja kunnat lisäävät panostusta julkisiin liikennevälineisiin ja pyöräteihin, jotta juna tai bussi on varteenotettava vaihtoehto yksityisautoilulle, ja sähkön- ja lämmöntuotannon uudistuksia, jotta pääsemme eroon turpeesta ja fossiilisista polttoaineista.

Jos olet huolestunut läheisen nuoren ilmastoahdistuksesta, kannattaa kysyä häneltä, voisitko sinä omilla teoillasi tai äänestämiselläsi vähentää ilmastoahdistusta.

 

Saimi Kunnas,
Keski-Suomen liiton ilmastosparraaja