Nuorten ilmastotyötä

Blogi • 5.12.2019 | Ks-liitto

Hei! Minun nimeni on Saimi Kunnas. Minut on palkattu sparraamaan Keski-Suomen liiton ilmastoprojektia eli tuomaan mukaan nuorten näkemyksiä ilmastotyöstä. Tavoitteena on myös saada nuoria kiinnostumaan Keski-Suomen kuntien ilmastoteoista.

Olen 16-vuotias ja käyn lukion kansainvälistä IB-linjaa. Ilmasto- ja ympäristöasiat ovat olleet minulle aina tärkeitä. Tähän projektiin päädyin töihin, koska olin Keski-Suomen liitossa TET-harjoittelussa, ja kirjoitin kuulemma hyvän blogikirjoituksen ilmastonmuutoksesta. Voit lukea sen täältä.

Tarkoitukseni on kirjoittaa tämän kaltaisia tekstejä, joissa kerrotaan selkeästi siitä, mitä tapahtuu ja missä, sekä mitä voit itse tehdä. Myös videohaastatteluja kiinnostavista ihmisistä saattaa tulla, mutta en lupaa mitään.

Keski-Suomen liiton tarkoitus on Keski-Suomen maakunnan kehittäminen, mikä käytännössä tarkoittaa kuntien neuvontaa ja tukemista. Lisäksi liitto tekee maakuntakaavoitusta, eli karkeita suunnitelmia kuntien maankäytöstä.

Eli kaikkea hämärää, joka ei tunnu liittyvän omaan elämään mitenkään? Ei aivan niin, sillä kuntien päätökset, joita kaavoitukset ja maakuntakehitys ohjaavat, vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Esimerkiksi kaavoitus määrittää, minne nousee uusi asuinalue ja minne suuri tie, eli hyvin konkreettisesti muuttaa asuinympäristöä.

Nyt on käynnissä Keski-Suomen kuntien ilmastotyön supervuosi. Keski-Suomen liitto on aloittanut kuntien ilmastoprojektin, jonka tarkoituksena on kasvattaa kuntien ilmastotyötä ja tehdä siitä osa kuntien toimintaa, eli käytännössä auttaa kuntia ymmärtämään, mitä ilmastotekoja ne jo tekevät ja mitä ne voisivat tehdä.

Esimerkiksi energiatehokkuuden lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen vähentävät päästöjä, mutta myös säästävät rahaa. Suurempi merkitys olisi esimerkiksi kaukolämmön ja sähkön tuotannon päästöjen vähentämisellä, mutta ne ovat kalliita investointeja. Silti, jos kuntalaiset kertovat haluavansa muuttaa näitä asioita, ja aikuiset myös äänestävät siten, voi muutoksia tapahtua.

Vastuu ilmastotekojen tekemiseen on kunnilla, mutta kuntalaiset voivat kannustaa siihen seuraamalla oman kuntansa ilmastoasioita ja vaatimalla kunnianhimoisia tekoja. Koululaisilla ja opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa kuntansa asioihin etenkin yrittämällä saada kouluja tekemään ilmastotekoja, kuten tarjoamaan lähiruokaa tai pitämään kasvisruokapäiviä.

 

Saimi Kunnas,
Keski-Suomen liiton ilmastosparraaja